Het stellen van verhelderingsvragen bij de mening van anderen of je eigen mening

Volgens sommige auteurs leven we in een (doorgeschoten) meningencultuur. Met name de komst van internet heeft ertoe geleid dat we steeds meer geneigd zijn om zo snel mogelijk ergens een oordeel over te vormen en te geven. We mogen reageren op weblogs, opiniesite…

Meer lezen
Tip: wees Socrates en stel steeds deze twee socratische vragen

"Een mens zou niet een niet-onderzocht leven moeten leiden". Dit is misschien wel de bekendste uitspraak van Socrates. Deze uitspraak drukt perfect de houding van Socrates uit: een onderzoekende, vragende houding. Een houding die nu nog steeds waardevol i…

Meer lezen
46 voorbeelden van eenvoudige gedachte-experimenten: stel dat vragen / wat als vragen

Gedachte-experimenten zijn ideaal om je denken aan te scherpen. Daarnaast zorgt een goed gedachte-experiment ervoor dat iemand snel geneigd is een antwoord te geven. Dit maken gedachte-experimenten ideale startvragen. Tijd voor een vragenlijst met voorbeelden. Eerste…

Meer lezen
100 Ja-neevragen (en uitleg van wat ja-neevragen zijn)

In deze bijdrage leg ik uit wat ja-neevragen zijn (ten onrechte soms geschreven als ja/nee-vragen, ja nee vragen of ja-nee-vragen) en waarom je er goed aan doet soms dit soort vragen te stellen. Vervolgens zal ik twee tips geven als het om het stellen van ja-neev…

Meer lezen
58 leuke, gekke en grappige onzinvragen

In deze bijdrage vind je een overzicht van onzinvragen. Het is een vragenlijst met (soms) leuke en vaak originele, gekke vragen die je aan een ander kunt stellen maar die eigenlijk nergens over gaan. Al geven sommige van deze onzinnige vragen wel blijk van een crea…

Meer lezen